Eszembe jutott, hogy az egyik húsboltban - ahova egyébként nem járunk - lehet kapni birkahúst... És az is eszembe jutott, hogy már legalább 8 éve nem ettem birkát...
Mivel csak vegyes húst - oldalas, lapocka, kevés tarja csonttal - lehetett kapni, kitaláltam hogy az általam olyannyira szeretett palóc gulyást most megfőzhetném birkából.
Így is teszek:)) Lesz egy jó nagy adag, de mivel a párom nincs itthon, így akár le is fagyaszthatom és nem kell minden nap főzőcskéznem magamnak. Ezt a receptet több recept elolvasása után kreáltam, az én ízlésemnek megfelelően.
Hozzávalók:
50 dkg bárány vegyes hús
25 dkg zöld színű zöldbab
25 dkg burgonya
1 nagyobb sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
4 evőkanál étolaj
1 púpozott evőkanál liszt
2 dl tejföl
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
babérlevél
őrölt kömény
őrölt fűszerpaprika
őrölt bors
petrezselyemzöld
só
Elkészítése:
Az olajon fonnyasszuk meg a finomra vágott vöröshagymát. Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával, ezután adjuk hozzá a kockákra vágott birka (amúgy lehet marka és sertéshús is!). Ha a hús egy kicsit megfehéredett, öntsük fel 2 , 5 liter vízzel, tegyük bele a nem túl vékonyra karikázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a fűszereket: a sót, az őrölt borsot, a babérlevelet, a zúzott fokhagymát, az őrölt köményt és fedő alatt főzzük majdnem puhára. (Ha a víz elfőne, pótoljuk, de az a legjobb, ha nem kell vizet utánaöntögetni.) Ha ez megvan, tegyük bele a kicsire kockázott krumplit és a megtisztított, feldarabolt zöldbabot. A lisztből és a tejfölből készítsünk habarást, s ha már minden puha, ezzel sűrítsük be a levest.
Végül szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel.
Ha szeretnénk, csinálhatunk hozzá csipetkét, de finom, sűrű leves, friss kenyérrel is isteni:)
1 megjegyzés:
El fogom készíteni, és ha addig élek is szerzek ürühúst.
Megjegyzés küldése