Igaz, hogy még csak kora tavasz van, de inkább most beteszem ide, mint hogy a későbbiekben esetleg megfeledkezzem róla. Ez Édesanyám receptje volt, de nagyon szerettem, mert finom ropogós maradt benne akár az uborka, akár a paprika, de még a vágott vegyes savanyúság is.
Bátran merem ajánlani.
Hozzávalók:
(1 db 5 literes, vagy 4 db 2 literes üveghez)
2 , 3 liter víz
40 dkg cukor
10 dkg só
5 dl 10 %-os, vagy
2 , 5 dl 20 %-os ecet
1 csapott kávéskanál borkénpor
Elkészítése:
Az üvegekbe tetszés szerinti fűszerezéssel belerakjuk az uborkát, paprikát, hagymát, esetleg ezeket vegyesen.
A fenti hozzávalókat - a borkénpor kivételével - összeforraljuk, kihűtjük, belekeverjük a borkénport és az üvegekbe töltjük. Lezárjuk és végleges helyére tesszük.
Tanácsok:
Ha káposztával töltött paprikát készítünk, akkor a felöntőlevet só nélkül készítsük, mert a káposztát le kell sózni.
Ugyanígy a vágott vegyes savanyúságot is.
Ha pár hét múlva a savanyúságon visszahúzódna a lé, készítsünk - arányaiban kevesebb - levet és azzal öntsük le fel. Ha az eltevésnél eleve marad lé, tegyük el, akkor nem kell újat készíteni.
Az összevágott-lesózott zöldségek:
Üvegekben a vegyes savanyúság:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése