Húsvét után általában marad főtt sonka. Még egyszer-kétszer eszünk belőle, de még sosem fogyott el. Ilyenkor szoktam sonkás kockát készíteni.
Hozzávalók:
1/2 cs. fodros nagykocka tészta
20-25 dkg füstölt, főtt sonka
1 fej vöröshagyma vagy 3-4 db újhagyma
2 egész tojás
petrezselyemzöld
zsemlemorzsa
1 kis pohár tejföl
zsír
só
bors
2-3 evőkanál étolaj
Elkészítése:
A tésztát bő sós vízben kifőzöm. A sonkát ledarálom. A hagymát apró kockára (ha újhagyma van, azt vékony karikákra) vágva az étolajon, kicsit megsózva üvegesre párolom. Hozzáadom a sonkát, kis ideig együtt pirítom a hagymával, közben borsozom, még sózom, majd petrezselyemzöldet szórok bele. Kicsit hűlni hagyom, közben felverem a tojások fehérjét kemény habnak és óvatosan összekeverem a sonkával.
Egy tepsit kizsírozok, megszórom zsemlemorzsával. Beleöntöm a tészta felét, erre rásimítom a sonkás masszát, majd beborítom a tészta másik felével. A 2 tojás sárgáját elkeverem 1 kis pohár tejföllel és a tészta tetejére öntöm. Ezután a tetejét is megszórom zsemlemorzsával, majd 220 fokos sütőben addig sütöm, míg a zsemlemorzsa a tetején szépen megpirul.
Nagy kockákra vágva tálalom.
Idénysalátát kínálok mellé.
1/2 cs. fodros nagykocka tészta
20-25 dkg füstölt, főtt sonka
1 fej vöröshagyma vagy 3-4 db újhagyma
2 egész tojás
petrezselyemzöld
zsemlemorzsa
1 kis pohár tejföl
zsír
só
bors
2-3 evőkanál étolaj
Elkészítése:
A tésztát bő sós vízben kifőzöm. A sonkát ledarálom. A hagymát apró kockára (ha újhagyma van, azt vékony karikákra) vágva az étolajon, kicsit megsózva üvegesre párolom. Hozzáadom a sonkát, kis ideig együtt pirítom a hagymával, közben borsozom, még sózom, majd petrezselyemzöldet szórok bele. Kicsit hűlni hagyom, közben felverem a tojások fehérjét kemény habnak és óvatosan összekeverem a sonkával.
Egy tepsit kizsírozok, megszórom zsemlemorzsával. Beleöntöm a tészta felét, erre rásimítom a sonkás masszát, majd beborítom a tészta másik felével. A 2 tojás sárgáját elkeverem 1 kis pohár tejföllel és a tészta tetejére öntöm. Ezután a tetejét is megszórom zsemlemorzsával, majd 220 fokos sütőben addig sütöm, míg a zsemlemorzsa a tetején szépen megpirul.
Nagy kockákra vágva tálalom.
Idénysalátát kínálok mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése