Ebéd előtt szépen sütött a nap, kint tébláboltam az udvaron. Láttam, lassan virágba borul a bodzafánk. Nagyon megörültem neki, mert tavaly sajnos annyi apró, fekete bogár volt rajta, hogy nem tudtam bodzaszörpöt készíteni. Pedig ha valami finom és egészséges, ez biztosan az.
Hozzávalók:
4 kg cukor
6 liter víz
10 dkg borkősav
40 db bodzavirág
4 egész citrom
benzoesavas nátrium
Elkészítése:
A 4 kg cukorból 6 liter vízzel és a borkősavval szirupot főzünk. Langyosra hűtjük, majd 40 db jól megmosott és vastag zöld szárától megtisztított bodzavirágot, 2 db karikára vágott citromot és 2 db citrom kifacsart levét adjuk hozzá. Egy hétig hűvös helyen állni hagyjuk, de naponta többször is megkeverjük. Utána gézen átszűrve üvegekbe töltjük (2 l-es üdítős flakonok tökéletesen megfelelnek erre a célra), tetejére egy pici benzoesavas nátriumot szórunk és ledugaszoljuk.
Kicsit többet használunk belőle, mint a bolti szörpből, de nagyon finom ízű, egészséges üdítőitalt kapunk belőle, amit szódával hígítunk.
3 megjegyzés:
Hol veszel olyat, hogy "borkősav"?
Nálunk a Coop-ban lehet kapni, ott, ahol a befőzéshez való dolgokat is. Pontosabban én ott vettem. Biztosan máshol is van.
Köszi!:)
Megjegyzés küldése