Kicsit időigényesebb, de finomabb és ünnepélyesebb (pl. karácsony este is megállja a helyét) a kelt tésztából készített mákos guba.
Hozzávalók:
A tésztához:
A mákos töltelékhez:
20 dkg darált mák,
1db citrom,
5 - 10 dkg mazsola,
15 dkg kristálycukor
1dl tej
5 dkg tört dió
A vaníliás öntethez:
8 dl tej,
2 cs vaníliás cukor,
3 tojássárgája,
3 púpozott evőkanálnyi rétesliszt,
6 - 8 dkg kristálycukor
3 - 4 dkg teavaj
Elkészítése:
A tésztát cukros pite receptje szerint készítem el.
Továbbiakban e szerint járunk el:
Darálja le a mákot, semmiképpen ne használjon mákpótlót. Tegye fel forrni az 1 deci tejet, reszelje bele az alaposan megmosott citrom vékony héját, ügyelve hogy épp csak a sárga része kerüljön a tejbe.Közben a mákhoz adja hozzá a kristálycukrot, a mazsolát, és keverje kicsit el az egészet.
Amikor a tej elkezd forrni öntse bele az ízesített mákot és állandóan kevergetve 2 - 3 percig főzze.Ezután kóstolja meg a mákos guba töltelékét és ízlése szerint édesítse. Ügyeljen, hogy túl édesre ne készítse, így teljesen elveszi a mák valódi ízét.
Vajazza ki sütőedényét, lisztezze be a nyújtódeszkát és nézze meg, hogy a mákos guba tésztája megkelt e kellőképpen.
A megkelt tésztát borítsa a nyújtódeszkára és óvatosan, ne erőből nyújtsa el egyenlően úgy, hogy kb 1 cm vastag legyen mindenütt.
Pogácsaszaggatóval szaggassa ki a mákos guba tésztáját szép egyforma félkör alakú formákra. Szorosan egymás mellé helyezze a sütőedény aljára a tésztadarabkákat. A végére ha éppen úgy jön ki a felmaradó darabkákból tegyen.
Az elkészült alsó sorra kanalazza rá a felfőzött, ízesített mákot és egyenletesen ossza el a tészták felületén lehetőleg úgy, hogy lefelé ne nyomja, lapítsa a tésztakorongokat.
Majd ismét szaggasson a mákos guba tésztájából és azokat is ugyanúgy rakja a mák tetejére mint ahogy alulra rakta. Az alsó sor tapasztalatából igyekezzen úgy elhelyezni őket, hogy egész korongok jussanak a tetejére. Így még szebb, kívánatosabb igazi ünnepi csoda lesz mákos gubája.
Üssön le egy friss tojást és alaposan kenje be a mákos guba tésztakarikáit elhabart tojással. Durvára darált, vagy apróra tört friss dióval szórja meg a tetejét. Letakarva kelessze a mákos gubát további 10 percig, ezalatt sütője eléri a beállított hőfokot.
30 - 35 perc alatt süsse szép aranybarnára a karécsonyi mákos gubát. Úgy időzítse, hogy az asztalra (főleg a karácsonyi asztalra) frissen, melegen kerüljön.
Közvetlen a mákos guba kisülése után, vagy akár a sütés ideje alatt készítse el, tegye fel a karácsonyi mákos gubára a koronát egy vaníliás öntettel.
Vanília öntet:
6 deci tejet tegyen fel forrni, a maradék kettőbe tegye a három friss tojás sárgáját és habarja jól el.
A langyuló tejhez öntsön 2 csomag vaníliás cukrot, vagy kaparja ki 1 db vaníliarúd magjait.
Az elhabart tojássárgájákhoz adjon 3 púpozott evőkanálnyi sima lisztet, keverje ki teljesen csomómentesre. Öntse a közben forrásponthoz közelítő tejhez állandó kevergetés mellet főzze sűrű öntetté. Amikor kezd sűrűsödni tegye bele a 4 dkg teavajat. Így lágyabb, selymesebb lesz a mákos guba vaníliás öntete.
Mennyei, (ünnephez méltó) ez a kelt mákos guba vaníliás öntettel.
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
2 tojás sárgája
1 cs. szárított élesztő
5 dkg olvasztott vaj
4-5 dl langyos tej
4 dkg kristálycukor
só
20 dkg darált mák,
1db citrom,
5 - 10 dkg mazsola,
15 dkg kristálycukor
1dl tej
5 dkg tört dió
A vaníliás öntethez:
8 dl tej,
2 cs vaníliás cukor,
3 tojássárgája,
3 púpozott evőkanálnyi rétesliszt,
6 - 8 dkg kristálycukor
3 - 4 dkg teavaj
Elkészítése:
Továbbiakban e szerint járunk el:
Darálja le a mákot, semmiképpen ne használjon mákpótlót. Tegye fel forrni az 1 deci tejet, reszelje bele az alaposan megmosott citrom vékony héját, ügyelve hogy épp csak a sárga része kerüljön a tejbe.Közben a mákhoz adja hozzá a kristálycukrot, a mazsolát, és keverje kicsit el az egészet.
Amikor a tej elkezd forrni öntse bele az ízesített mákot és állandóan kevergetve 2 - 3 percig főzze.Ezután kóstolja meg a mákos guba töltelékét és ízlése szerint édesítse. Ügyeljen, hogy túl édesre ne készítse, így teljesen elveszi a mák valódi ízét.
Az elkészült alsó sorra kanalazza rá a felfőzött, ízesített mákot és egyenletesen ossza el a tészták felületén lehetőleg úgy, hogy lefelé ne nyomja, lapítsa a tésztakorongokat.
Majd ismét szaggasson a mákos guba tésztájából és azokat is ugyanúgy rakja a mák tetejére mint ahogy alulra rakta. Az alsó sor tapasztalatából igyekezzen úgy elhelyezni őket, hogy egész korongok jussanak a tetejére. Így még szebb, kívánatosabb igazi ünnepi csoda lesz mákos gubája.
Üssön le egy friss tojást és alaposan kenje be a mákos guba tésztakarikáit elhabart tojással. Durvára darált, vagy apróra tört friss dióval szórja meg a tetejét. Letakarva kelessze a mákos gubát további 10 percig, ezalatt sütője eléri a beállított hőfokot.
Vanília öntet:
6 deci tejet tegyen fel forrni, a maradék kettőbe tegye a három friss tojás sárgáját és habarja jól el.
A langyuló tejhez öntsön 2 csomag vaníliás cukrot, vagy kaparja ki 1 db vaníliarúd magjait.
Az elhabart tojássárgájákhoz adjon 3 púpozott evőkanálnyi sima lisztet, keverje ki teljesen csomómentesre. Öntse a közben forrásponthoz közelítő tejhez állandó kevergetés mellet főzze sűrű öntetté. Amikor kezd sűrűsödni tegye bele a 4 dkg teavajat. Így lágyabb, selymesebb lesz a mákos guba vaníliás öntete.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése