Oldalmegjelenítések:

2011. szeptember 25., vasárnap

Kenyérsütés.

Régebben foglalkoztunk a gondolatával, hogy vegyünk kenyérsütőt. Sok érv szólt mellette, legalább annyi ellene.
Most, hogy figyelnem kell az étkezésemre, kismenyem Zsófika kitalálta, hoznak egyet kölcsönbe, használjuk egy darabig, aztán jobban el tudjuk dönteni vegyünk, vagy ne vegyünk:)
Pénteken ide is érkezett a masina, 2 kg ajándék teljes kiőrlésű liszttel. Csak a használati utasítása hiányzott. Nekiestünk a netnek és találtunk is, minek utána nekiláttunk kenyeret sütni. Fele-fele arányban teljes kiőrlésű és sima lisztet használva. Nagyon izgalmas volt, fogalmunk sem volt, hogy pl. hányszor dagaszt, meddig, mikor tudjuk kivenni a keverőlapátot. Végül mindent megoldottunk, a kenyér bő 3 óra elteltével elkészült. Alig vártuk, hogy megkezdhessük:)) Kellemes illatú, kissé tömör(ebb) állagú kenyerünk lett.
Most már csak azon kell elgondolkodnunk, hogy én napi max. 15 dkg kenyeret fogyaszthatok. Ezért érdemes-e megsütni egy min. 75 dkg-os kenyeret, amit két nap alatt el is kell fogyasztani, mert hozzáadott adalékanyag nélkül - állítólag - nem áll el tovább. A teljes kiőrlésű liszt szénhidráttartalma szinte nem különbözik a sima lisztétől, egyedül az energiatartalma kisebb. Viszont fogyok az alacsonyabb szénhidráttartalomtól is:) És az ár: 1 kg teljes kiőrlésű liszt 390 Ft. 1 kg simaliszt (legrosszabb esetben) 125 Ft. Szóval, jól körbejárjuk ezt a dolgot. Addig viszont, amíg a masina nálunk van, természetesen sütögetünk vele, szerezzük a tapasztalatokat:)
Hozzávalók:

275 ml tej
3 dkg margarin
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
25 dkg rendes liszt (BL55)
1 cs. szárított élesztő

Elkészítése:

A hozzávalókat a fenti sorrendben adagoljuk a gépbe. Minden legyen szoba hőmérsékletű. A margarint akár kicsit meg lehet olvasztani.

Képen az elkészült kenyér:)

Megjegyzésem:

65 dkg-os kenyér lett a fenti mennyiségből, mely arányosan emelhető, ha nagyobb kenyeret szeretnénk.

4 megjegyzés:

Márikám írta...

Én már három éve magam sütöm a család kenyerét és mindenkit biztatok erre. Nem használok semmilyen adalékanyagot, és lássatok csudát mégis szép, magas kenyerek lesznek, nagyon finomak és tovább is elállnak mint 2 nap, bár általában nálunk addigra elfogy. De jó hír, hogy a kenyeret lehet fagyasztani! Én szeletelve szoktam eltenni, s így ha kienged hamarabb lehet fogyasztani. Meg lehet melegíteni mikróban vagy szendvicssütőben is. Olyan, mintha akkor készült volna. Éppen félig készen vagyok egy kenyeres bejegyzéssel a blogomba, amit ennek hatására ma este befejezek és felteszem. Majd itt megtudjátok nézni! Jó sütögetést, nagyon megéri. http://szivvelszivesen.blogspot.com/
Egyébként a bolti kenyérrel az a bajom, hogy nagyon sok fajta adalék adalék van benne, pl. szójalecitin miért kell a kenyérbe, amiről azt sem tudjuk, hogy génkezelt vagy sem?

Roza írta...

Teljesen igazat adok Neked:)

Viki írta...

Márikám megelőzött, mert amikor olvastam a bejegyzésed, hogy gondjaid vannak az otthon sütött kenyér eltarthatóságával azonnal úgy gondoltam leírom Neked: én hogyan csinálom, de Márikám ügyesebb volt.
Azért megerősíteném, hogy igenis le lehet fagyasztani a kenyeret. Én is felszeletelem, jól záródó zacsiba rakom és így megy a fagyasztóba, Este kiveszem azt a szeletmennyiséget, ami másnapra kell és reggelre teljesen friss kenyér kerül az asztalra.
MÁS: Ha viszont azon gondolkozol, hogy egyszer a kenyérsütőgép csak dagasztásra kell, akkor azonnal lebeszélnélek a kenyérsütő gépről, inkább egy dagasztógépet ajánlanék. Rövidebb idő alatt megdagaszt és ugyanolyan szép kenyerek készülnek vele. Dagasztás után a kézi formázáson van a hangsúly, de ahhoz sem kell nagy tudomány :)
További sok, sikeres kenyérsütést.
(Nekem is számolgatni kellene a dekákat, de én még az előírtat sem eszem meg. Nem vagy nagy kenyérevő) :))

Roza írta...

Köszönöm Viki, minden jótanácsot szívesen veszek:)
Sajnos, nagyon kenyeres vagyok:( De most már nem lehet:(

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...