Most, hogy figyelnem kell az étkezésemre, kismenyem Zsófika kitalálta, hoznak egyet kölcsönbe, használjuk egy darabig, aztán jobban el tudjuk dönteni vegyünk, vagy ne vegyünk:)
Pénteken ide is érkezett a masina, 2 kg ajándék teljes kiőrlésű liszttel. Csak a használati utasítása hiányzott. Nekiestünk a netnek és találtunk is, minek utána nekiláttunk kenyeret sütni. Fele-fele arányban teljes kiőrlésű és sima lisztet használva. Nagyon izgalmas volt, fogalmunk sem volt, hogy pl. hányszor dagaszt, meddig, mikor tudjuk kivenni a keverőlapátot. Végül mindent megoldottunk, a kenyér bő 3 óra elteltével elkészült. Alig vártuk, hogy megkezdhessük:)) Kellemes illatú, kissé tömör(ebb) állagú kenyerünk lett.
Most már csak azon kell elgondolkodnunk, hogy én napi max. 15 dkg kenyeret fogyaszthatok. Ezért érdemes-e megsütni egy min. 75 dkg-os kenyeret, amit két nap alatt el is kell fogyasztani, mert hozzáadott adalékanyag nélkül - állítólag - nem áll el tovább. A teljes kiőrlésű liszt szénhidráttartalma szinte nem különbözik a sima lisztétől, egyedül az energiatartalma kisebb. Viszont fogyok az alacsonyabb szénhidráttartalomtól is:) És az ár: 1 kg teljes kiőrlésű liszt 390 Ft. 1 kg simaliszt (legrosszabb esetben) 125 Ft. Szóval, jól körbejárjuk ezt a dolgot. Addig viszont, amíg a masina nálunk van, természetesen sütögetünk vele, szerezzük a tapasztalatokat:)
Hozzávalók:
275 ml tej
3 dkg margarin
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
25 dkg rendes liszt (BL55)
1 cs. szárított élesztő
Elkészítése:
A hozzávalókat a fenti sorrendben adagoljuk a gépbe. Minden legyen szoba hőmérsékletű. A margarint akár kicsit meg lehet olvasztani.
Képen az elkészült kenyér:)
Megjegyzésem:
65 dkg-os kenyér lett a fenti mennyiségből, mely arányosan emelhető, ha nagyobb kenyeret szeretnénk.
275 ml tej
3 dkg margarin
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
25 dkg rendes liszt (BL55)
1 cs. szárított élesztő
Elkészítése:
A hozzávalókat a fenti sorrendben adagoljuk a gépbe. Minden legyen szoba hőmérsékletű. A margarint akár kicsit meg lehet olvasztani.
Képen az elkészült kenyér:)
Megjegyzésem:
65 dkg-os kenyér lett a fenti mennyiségből, mely arányosan emelhető, ha nagyobb kenyeret szeretnénk.
4 megjegyzés:
Én már három éve magam sütöm a család kenyerét és mindenkit biztatok erre. Nem használok semmilyen adalékanyagot, és lássatok csudát mégis szép, magas kenyerek lesznek, nagyon finomak és tovább is elállnak mint 2 nap, bár általában nálunk addigra elfogy. De jó hír, hogy a kenyeret lehet fagyasztani! Én szeletelve szoktam eltenni, s így ha kienged hamarabb lehet fogyasztani. Meg lehet melegíteni mikróban vagy szendvicssütőben is. Olyan, mintha akkor készült volna. Éppen félig készen vagyok egy kenyeres bejegyzéssel a blogomba, amit ennek hatására ma este befejezek és felteszem. Majd itt megtudjátok nézni! Jó sütögetést, nagyon megéri. http://szivvelszivesen.blogspot.com/
Egyébként a bolti kenyérrel az a bajom, hogy nagyon sok fajta adalék adalék van benne, pl. szójalecitin miért kell a kenyérbe, amiről azt sem tudjuk, hogy génkezelt vagy sem?
Teljesen igazat adok Neked:)
Márikám megelőzött, mert amikor olvastam a bejegyzésed, hogy gondjaid vannak az otthon sütött kenyér eltarthatóságával azonnal úgy gondoltam leírom Neked: én hogyan csinálom, de Márikám ügyesebb volt.
Azért megerősíteném, hogy igenis le lehet fagyasztani a kenyeret. Én is felszeletelem, jól záródó zacsiba rakom és így megy a fagyasztóba, Este kiveszem azt a szeletmennyiséget, ami másnapra kell és reggelre teljesen friss kenyér kerül az asztalra.
MÁS: Ha viszont azon gondolkozol, hogy egyszer a kenyérsütőgép csak dagasztásra kell, akkor azonnal lebeszélnélek a kenyérsütő gépről, inkább egy dagasztógépet ajánlanék. Rövidebb idő alatt megdagaszt és ugyanolyan szép kenyerek készülnek vele. Dagasztás után a kézi formázáson van a hangsúly, de ahhoz sem kell nagy tudomány :)
További sok, sikeres kenyérsütést.
(Nekem is számolgatni kellene a dekákat, de én még az előírtat sem eszem meg. Nem vagy nagy kenyérevő) :))
Köszönöm Viki, minden jótanácsot szívesen veszek:)
Sajnos, nagyon kenyeres vagyok:( De most már nem lehet:(
Megjegyzés küldése