Gyakorlatilag a tegnapi maradékok felhasználásával készült el a mai ebéd. Köztudott, hogy az egészben főtt burgonya, még ha át is sütöttük, másnapra már nem igazán kellemesen fogyasztható el. Éppen ezért gondoltam, hogy francia rakott burgonyát készítek a rántott szelet mellé. Ezt rendhagyó módon most főtt burgonyával követtem el, de ez csak a sütési időt rövidítette le némileg.
Hozzávalók:
(4 személyre)
1 kg burgonya, (nem szétfővős)
2 dl tejszín,
1 dl tej,
2 gerezd fokhagyma,
2 egész tojás
2 evőkanál liszt
5 dkg vaj,
csipet szerecsendió
bors,
só,
Elkészítése:
A burgonyákat vékony karikára szeleteljük és egy kizsírozott tepsiben szépen lerétegezzük. A burgonyák fedjék egymást, mit a tetőcserepek. Sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá szerecsendiót. Addig folytassuk ezt a műveletet, amíg a burgonya elfogy. A tejszínt a tejjel elkeverjük, belereszeljük a fokhagymát. A tojásokat elhabarjuk és belekeverjük a lisztet, majd a tejszínnel simára, palacsinta tészta sűrűségűre keverjük. Ráöntjük a lerakott burgonyára, tetejére vajdarabkákat teszünk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd a burgonyát kb. 40 percig sütjük. Ameddig megpuhul, illetve a teteje pirosodni kezd.
Tálalásnál kockákra vágva adjuk akár köretnek, akár önálló ételnek salátával, az asztalra.
Esetleg reszelhetünk rá sajtot is, akkor még tartalmasabb ételt kapunk.
10 megjegyzés:
Nagyon finom ebédetek volt ma!
Nagyon guszta és jó párosítás. Mellesleg a francia rakott burgonya is főtt burgonyából készül.
Nagyon guszta, én még sosem ettem ilyen burgonyát, vagyis így elkészítve.
Még én sem készítettem francia rakott burgonyát, de a múltkor a tv-paprikán is láttam és már tervbe van véve. Fincsi lehetett együtt a rántott hússal.
Nagyon szeretem ezt a köretet, a rántott hús, meg bárhol bármikor. Guszta. :)
Ez az a menü ami jöhetne éjjel-nappal! Rántott hús,burgonya bárhogy!!!!Akárki akármit mond,a rántott hús örök!!!!!!
A blogod szuper lett!
Sajnos én sem tudok annyit nézelődni mint szeretnék,mert nagyon kevés időm van!!!!
Jó párosítás! Nagyon sok mindenhez jó ez a köret.
Nem is gondoltam, hogy így elnyeri a tetszéseteket ez a francia rakott burgonya:))
Marisz, így lesz a maradék jól hasznosítva:))
Hobbychef akkor még jól rá is éreztem:))
Kati, egyszer próbáljad ki:)
Maria, nem fogsz csalódni:)
Petra, egészségedre!:)
Mellissina, tudom, hogy nagyon elfoglalt vagy!
Wanna, el is határoztam, hogy máskor is beiktatom ezt a köretet:)
Nagyon guszta így együtt és finom! Ezt a fajta rakott krumplit eddig még nem készítettem , de finom lehet!
Igen Éva, finom:)
Megjegyzés küldése