A tárkonyos tüdőleves
1 adag szénhidráttartalma: 7 gramm
Hozzávalók:
(4 személyre)
20-25 dkg tüdő
(1 fej vöröshagyma
2 babérlevél
15-20 szem egész bors)
2-3 evőkanál étolaj
15 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyem
kis fej (3 dkg) vöröshagyma
3 gerezd (1 dkg) fokhagyma
5 dkg tv-paprika
tárkony
őrölt pirospaprika
2 dkg liszt
0,5 dl tejföl
petrezselyemzöld
só
Elkészítése:
A tüdőt a vöröshagymával, babérlevéllel és egész borssal ízesített vízben, enyhén megsózva, kb. 1,5 liter vízben feltesszük főni.
Közben a petrezselymet és a sárgarépát karikákra, a fokhagymát vékony szeletekre, a vöröshagymát kis kockákra vágjuk. A felforrósított étolajba beletesszük a hagymát, megsózzuk és fedő alatt üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a petrezselymet, a sárgarépát és a fokhagymát, erős lángon kis ideig pirítjuk, majd szórunk rá egy kevés őrölt pirospaprikát.
A megfőtt tüdőt kivesszük a főzővízből és kis ideig hagyjuk hűlni. A főzővízzel (kivéve belőle a babérlevelet, a borsot és a vöröshagymát) felöntjük a zöldségeket. Tárkonyt szórunk bele, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott tüdőt. Összefőzzük, amíg minden kellően megpuhul. Ekkor a lisztből és tejfölből habarást készítünk és a leveshez adjuk. Egyet forraljuk, ha szükséges, ízlés szerint sózzuk.
Tálaláskor frissen vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg.
A szilvás gombóc
1 darab mirelit szilvás gombóc szénhidráttartalma: 18 gramm
1 darab házi készítésű gombóc szénhidráttartalma: 22-28 gramm
6 megjegyzés:
Hú, de jó kis menü, jöhetne így ahogy van!
Köszi:))
Nagyon szívesen ennék ebből a levesből, többször is. Ezer éve készítettem kaját tüdőből, pedig finom dolog!!!
Én a levest most meghagynám inkább neked:) A gombóc viszont jöhet, azaz 5 db elég is lesz:)
Vicuska, én is szeretem a tüdőt. Általában szalontüdőt szoktam készíteni belőle, de most a párom nem kívánta.
Trollanyu, sok az az 5 gombóc;))
jujj, ez a tüdőleves nagyon jó lehet, a szalontüdőt szeretem, ezt még nem ettem. Igazság szerint olyan éhes lettem itt Nálad nézelődve, hogy valamit gyorsan össze kell ütnöm, pedig nem terveztem főzést mára.
Megjegyzés küldése