Levest pl. még sosem csináltam tengeri halból... Miután volt itthon tengeri halfilé, elhatároztam, próba gyanánt mást is készítek belőle, mint rántott halat.
Savanyú halleves:
Hozzávalók:
fél kg tengeri halfilé
2 db sárgarépa
1 petrezselyem
15 dkg-nyi káposzta
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só,
citromhéj
bors
koriander
étolaj
fél doboz joghurt
1 ek. liszt
citromlé
Elkészítése:
A halfilét kisebb kockákra vágom, a sárgarépát, a petrezselymet vékony szeletekre, ugyanígy a káposztát is. A vöröshagymát apró kockákra, a fokhagymát vékony szeletekre. A felforrósított olajba beledobom a zöldségeket, pici sóval, borssal ízesítem, majd fedő alatt párolom. Mielőtt teljesen megpuhulna, hozzáadom a halkockákat, az őrölt koriandert, a citromhéjat, és felöntöm másfél liternyi vízzel. Ha felforrt megkóstolom, ha kell utánasózok, kevés citromlevet nyomok bele, majd a végén a joghurtban simára keverem a lisztet, ezzel sűrítek keveset a levesen. Egyet forralok rajta, tálalásnál citromszeletekkel és petrezselyemzölddel tálalom.
Halfasírt:
Hozzávalók:
0, 5 kg tengeri halfilé
1 szikkadt zsemle
finomra vágott vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só,
bors,
1 egész tojás
olívaolaj
kevés gyömbér
1 zsemlemorzsa bele
Elkészítése:
A halfilét villával apróra töröm. Hozzáadom az áztatott, kinyomkodott zsemlét, a tojást és a többi hozzávalót. Jól kidolgozom, kevés ideig állni hagyom.
Ekkor olajat forrósítok, evőkanállal kimérem a masszából az adagot, amelyet a tenyerembe teszek és zsemlemorzsával megszórva pogácsává formázok.
Amikor az olaj kellően forró, mindkét oldalát szép pirosra sütöm.
Tálalásnál currys rizst és joghurtos káposztasalátát adok hozzá.
0, 5 kg tengeri halfilé
1 szikkadt zsemle
finomra vágott vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só,
bors,
1 egész tojás
olívaolaj
kevés gyömbér
1 zsemlemorzsa bele
Elkészítése:
A halfilét villával apróra töröm. Hozzáadom az áztatott, kinyomkodott zsemlét, a tojást és a többi hozzávalót. Jól kidolgozom, kevés ideig állni hagyom.
Ekkor olajat forrósítok, evőkanállal kimérem a masszából az adagot, amelyet a tenyerembe teszek és zsemlemorzsával megszórva pogácsává formázok.
Amikor az olaj kellően forró, mindkét oldalát szép pirosra sütöm.
Tálalásnál currys rizst és joghurtos káposztasalátát adok hozzá.
Joghurtos káposztasaláta:
Hozzávalók:
o,5 kg káposzta
só
bors
kevés citromlé
joghurt
Elkészítése:
A káposztát vékony csíkokra vágom, megsózom, borsozom, megöntözöm kevés citromlével, majd ráöntök 1 pohár joghurtot. Összekeverem és tálalásig hűtőben érlelem.
o,5 kg káposzta
só
bors
kevés citromlé
joghurt
Elkészítése:
A káposztát vékony csíkokra vágom, megsózom, borsozom, megöntözöm kevés citromlével, majd ráöntök 1 pohár joghurtot. Összekeverem és tálalásig hűtőben érlelem.
A poszt végéhez érve éppen szeretnék hátradőlni, hogy nah, ez meg volt, amikor eszembe jut: és holnap mit ebédeljünk?! Az örök kérdés! Aprócska bosszúságként jut eszembe, ha olyan városban laknánk, ahol a Foodpanda online hálózatában változatosan rendelhetnek ebédet, amit házhoz is szállítanak, mennyivel egyszerűbb lenne a dolgom:) No, nem a mindennapi ebédrendelésre gondolok. De van, hogy csak egyedül vagyok, magam miatt is kell valamit készíteni. Olyankor jól jönne legalább egy pizza...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése