Hozzávalók:
4-5 db sertésköröm
60 dkg sertés lapocka, vagy comb
3 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál étolaj
1 paprika
1 paradicsom
(télen 1-2 evőkanál lecsó)
őrölt szegfűbors
őrölt bors
őrölt kömény
1-2 evőkanál őrölt paprika
1-2 csöves erős paprika
só
Elkészítése:
A körmöket alaposan megmossuk, átnézzük, az esetleges szőrtől megszabadítjuk. (Pl. egy erre rendszeresített borotvával:) Feldaraboljuk. A húst úgyszintén. A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon, kissé megsózva, fedő alatt elkezdjük párolni. Hozzáadhatjuk az összevágott paradicsomot és paprikát is, mintegy lecsós alapot képezve. Amikor a hagyma megpuhult rátesszük a körmöt, a fűszereket, a fokhagymát, majd nagy lángon, gyakran kevergetve, de fedő alatt addig főzzük, míg a köröm szépen levet nem enged. Ekkor rátesszük az őrölt paprikát, elkeverjük és felengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. (Erre azért van szükség, mert inkább a végén forralunk el a léből, ha "bőnek" találjuk, mint hogy többször öntögetünk hozzá vizet és a szaft híg lesz.) A csöves paprikát is ekkor tehetjük bele. Sózzuk. Fedő alatt, lassú tűzön 1-2 órai főzés után - amikor a hús már könnyedén lejön a csontról, a leve sűrű, a pörköltünk elkészült.
Köretnek tarhonyát, főtt burgonyát készíthetünk, kinek-kinek ízlése szerint.
Friss salátával, savanyúsággal tálaljuk.
Finom, friss kenyérről ne feledkezzünk meg.
Megjegyzés:
Csülök pörkölt ugyan így készül, akkor kb. 1,5 kg csülköt veszünk, amit szépen kicsontozunk és kockára vágunk. Körmöt akkor is tehetünk bele.
Én a csülökpörkölt mellé köretnek saját készítésű csipetkét szoktam készíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése