Mi egy kicsit késve vagyunk a paradicsommal, de oda se neki!:) Nagyon szépek, most kezdenek el tömegesen pirosodni. Tegnap a kis unokámmal Zsozsókával leszedtük, ami eddig megpirosodott, várok pár napot, hogy teljesen megérjenek és mondjuk a hét elején ezt az adagot befőzöm.
Innentől remélhetőleg folyamatosan érik majd, mert zöld az rengeteg van rajta.
Az idén is a hagyományoknak megfelelően, Édesanyám receptje szerint fogom elkészíteni:
Kb. 6 kg jó érett, egészséges paradicsomot megmosok. Szárát, csumáját, esetleges hibás részeit kivágom.
A paradicsomot összedarabolom. Adok hozzá néhány megmosott, kicsumázott zöldpaprikát, 1-2 fej megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát, néhány szál zeller zöldet és petrezselyemzöldet. Picit sózom, ha kell kevés cukrot, vagy édesítőt is adok hozzá. Addig főzöm, amíg sűrű, pépszerű nem lesz. Ekkor átpasszírozom, ismét felforralom, forrón üvegekbe töltöm, az üvegek tetejére teszek egy csipetnyi nátrium benzoátot, lekötöm, majd száraz gőzben hagyom kihűlni.
Megjegyzés:
Az alaposan kitisztított üvegeket, hogy el ne pattanjanak a forró paradicsomlétől, egy nagyobb lábasban, kevés vízbe állítom és jól felmelegítem. Ezáltal az üvegek és átmelegednek és egy sem fog elpattanni.
5 megjegyzés:
Nálunk az idén gyenge a paradicsomtermés, 4 - 5 liternél többet nem tudunk főzni egyszerre.Mi is így tesszük el, csak édesítés nélkül.
Én egyenlőre nem panaszkodhatom, nagyon sok paradicsom van. Csak szépen mind érjen is be!:)
Én azért édesítem kicsit, mert szeretjük megiszogatni is:)
Mifelénk meg az idén olyan furán érnek...az ember azt hinné, hogy amilyen meleg volt a nyáron, jó édes lesz, de úgy tűnik mindegyik fajta savanykásabb, mint tavaly...jó a recepted !
Szépek a paradicsomjaid, nincs is jobb a házilag befőzöttnél :)
Köszönöm Annaliz, próbáljad ki. Annyira finom ivólé lesz belőle:)
Katalin, nincs bizony!:) Meg a házi paradicsomnál sem!:)
Megjegyzés küldése