(2 személyre)
kb. 40 dkg lazac filé (2 szelet)
só
3-4 ek. étolaj
1 cs. (12 , 5 dkg) előfőzött tasakos bulgur
só
30 dkg vegyes zöldség
só
cukor
étolaj
1 zacskó hollandi mártás por
125 ml víz
125 ml tej
fehér bors
vágott petrezselyemzöld,
citrom
A lazac filéket szárazra töröljük, majd mindkét oldalukat befűszerezzük és egy kicsit állni hagyjuk.
A vegyes zöldségeket forrásban lévő, kb. 1 ujjnyi vízbe dobjuk. Sózzuk, cukrot teszünk hozzá, hogy a színek szép élénkek maradjanak és közepes hőmérsékleten, mintegy 15 perc alatt készre pároljuk. A felesleges vizet leöntjük, a zöldséget pedig tálalásig melegen tartjuk.
Eközben felforrt egy edényben mintegy 1 l-nyi sózott víz, amibe belehelyeztük a bulguros tasakot és kis lángon 15-20 percig főztük. Ekkor lecsepegtettük a bulgurt, a zacskót felvágtuk, egy edénybe kiöntötük a bulgurt, kissé fellazítottuk, fóliával lefedtük és a zöldség mellé helyeztük tálalásig, hogy teljesen megdagadjon és ne hűljön ki.
A Hollandi szószhoz 125 ml víz és 125 ml tej keverékét felforraltuk. Folytonos keverés mellett beleöntöttük a port, folyamatosan kevertük, amíg besűrűsödött. Ekkor tehetünk bele egy kevés frissen őrölt fehérborsot. Ha nincs, inkább ne borsozzuk meg, mert elrontja a feketebors a mártás szép látványát.
A 3-4 ek étolajat egy serpenyőben felforrósítjuk. Beletesszük a lazac szeleteket, melyek mindkét oldalát 2-3 percig sütjük, majd lefedve a serpenyőben hagyjuk (lehúzva a forró lapról) tálalásig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése