1 adag szénhidráttartalma: 18 gramm
Oldalmegjelenítések:
2011. június 30., csütörtök
Tökfőzelék csirkepörkölttel
Címkék: receptek
csirkepörkölt,
szénhidrát tartalom,
tökfőzelék
2011. június 29., szerda
Töltött paprika
Hozzávalók:
30 dkg darált sertéshús
8-10 dkg rizs
1,5 liter paradicsomlé
5-6 db tv paprika
1 tojás
só
bors
vöröshagyma
zellergumó, vagy zöld
bazsalikom
petrezselyemzöld
cukor
1 csapott evőkanál étkezési keményítő
Elkészítése:
A paradicsomlevet egy lábasban felteszem forrni a zellergumóval. Enyhén sózom, cukrozom. Közben a húst összekeverem a rizzsel, egy kis fej apróra vágott vöröshagymával, a tojással, sózom, borsozom, majd a kicsumázott paprikákat lazán megtöltöm ezzel a töltelékkel. Ha közben a paradicsomlé már forr, a paprikákat óvatosan beleteszem. Ha maradna töltelék, abból gombócot készítek és óvatosan a forrásban lévő paradicsomlébe eresztem. Ha újra felforr, lassú tűzön, fedő alatt főzöm, amíg a gombócok és a paprikákban lévő töltelék meg nem puhul. Megkóstolom, elég édes, elég sós-e. Beleteszem még az apróra vágott bazsalikomot, petrezselyemzöldet. Az étkezési keményítőt egy kevés vízben elkeverem, majd a paradicsomlevet ezzel sűrítem be. Ekkor már nem kell forrnia. Belekeverem a keményítőt - ettől rögtön besűrűsödik -, és elzárom alatta a lángot.
Főtt burgonyát kínálok hozzá.
30 dkg darált sertéshús
8-10 dkg rizs
1,5 liter paradicsomlé
5-6 db tv paprika
1 tojás
só
bors
vöröshagyma
zellergumó, vagy zöld
bazsalikom
petrezselyemzöld
cukor
1 csapott evőkanál étkezési keményítő
Elkészítése:
A paradicsomlevet egy lábasban felteszem forrni a zellergumóval. Enyhén sózom, cukrozom. Közben a húst összekeverem a rizzsel, egy kis fej apróra vágott vöröshagymával, a tojással, sózom, borsozom, majd a kicsumázott paprikákat lazán megtöltöm ezzel a töltelékkel. Ha közben a paradicsomlé már forr, a paprikákat óvatosan beleteszem. Ha maradna töltelék, abból gombócot készítek és óvatosan a forrásban lévő paradicsomlébe eresztem. Ha újra felforr, lassú tűzön, fedő alatt főzöm, amíg a gombócok és a paprikákban lévő töltelék meg nem puhul. Megkóstolom, elég édes, elég sós-e. Beleteszem még az apróra vágott bazsalikomot, petrezselyemzöldet. Az étkezési keményítőt egy kevés vízben elkeverem, majd a paradicsomlevet ezzel sűrítem be. Ekkor már nem kell forrnia. Belekeverem a keményítőt - ettől rögtön besűrűsödik -, és elzárom alatta a lángot.
Főtt burgonyát kínálok hozzá.
Fűszerültetvényem egy része
2011. június 27., hétfő
Virágzik a kövirózsa.
Már hosszú évek óta meg van a kövirózsa a kis sziklakerten, de még sosem virágzott. Sőt! Gyerekkoromban is mindig volt kövirózsa, az udvaron hátul, a "pottyantós" tetején, de sosem láttam, hogy virágzott volna.
Persze, most nem tudom, hogy ez már a virág-e, vagy még tovább fejlődik? Mindenesetre érdekes, megosztom Veletek:)
Persze, most nem tudom, hogy ez már a virág-e, vagy még tovább fejlődik? Mindenesetre érdekes, megosztom Veletek:)
Bográcsban készített pörköltek
Úgy gondoltam, hátha van, aki nem tudja, hogy a bográcsban készített pörkölteknek nem csak az az előnye, hogy szabad tűzön, a szabadban készítjük el az ételt.
Én a bográcsban készített pörköltek főzésekor mindent egyszerre teszek bele a bográcsba. Kivéve az őrölt paprikát. Felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje és ha egy mód van rá, már ne nagyon kelljen vizet utánaönteni. Elveszi az ízét. Inkább a végén elforraljuk a felesleges levet. Ízlés szerint fűszerezem, majd ha felforrt, teszem bele az őrölt paprikát. Utána állandó forrásban tartva főzöm addig, amíg meg nem puhul a hús, a leve pedig finoman besűrűsödik. A bográcsot nem takarom le fedővel, mert akkor nem lesz "füstös" íze.
Megjegyzés:
Én a bográcsban készített pörköltek főzésekor mindent egyszerre teszek bele a bográcsba. Kivéve az őrölt paprikát. Felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje és ha egy mód van rá, már ne nagyon kelljen vizet utánaönteni. Elveszi az ízét. Inkább a végén elforraljuk a felesleges levet. Ízlés szerint fűszerezem, majd ha felforrt, teszem bele az őrölt paprikát. Utána állandó forrásban tartva főzöm addig, amíg meg nem puhul a hús, a leve pedig finoman besűrűsödik. A bográcsot nem takarom le fedővel, mert akkor nem lesz "füstös" íze.
Megjegyzés:
Bográcsban szinte bármi megfőzhető. Pörköltek, gulyások, paprikás krumpli, pásztortarhonya, slambuc, stb. Egyedül tűz az, amit meg kell tanulni "szabályozni". És kitapasztalni, hogy a láncon hol függjön a bogrács. De ez hamar megtanulható.
Lehet persze gázégővel is bográcsozni, de annak csak az az előnye, hogy könnyen szabályozható a láng. Az ételnek nem adja azt az ízt, mint amit a fával főzéskor érezhetünk. Ha már bográcsozásra szánjuk el magunkat, megéri fával való tüzelés élménye.
Igaz, ha nincs kifejezetten kemény fánk, a bogrács kormos lesz kívülről. Én azt csinálom, - tudva, hogy egy nyár folyamán többször is bográcsozunk - nem mosogatom le minden alkalommal. (Semmi baja nem lesz:) Egy nagy zacskóban, hogy a környezetében lévő dolgok ne legyenek kormosak, teszem el. Aztán az utolsó őszi bográcsozás után lesikálom:)
2011. június 26., vasárnap
A mai ebédünk.
Pulykanyakból főztem húslevest, sok zöldséggel, cérnametélttel. Másodiknak tejfeles-gombás sertésszeletet rizzsel.
Jó finom volt minden:) Mondtam is a páromnak, hogy ettől is jól lehet lakni, nem csak a körömpörkölttől:)
Tejfeles-gombás sertésszelet:
Jó finom volt minden:) Mondtam is a páromnak, hogy ettől is jól lehet lakni, nem csak a körömpörkölttől:)
Tejfeles-gombás sertésszelet:
Hozzávalók:
6-8 szelet lapocka
30 dkg gomba
1 nagy fej vöröshagyma
4-5 evőkanál étolaj
só
bors
1 dl tejföl
2 csapott evőkanál liszt
Elkészítése:
A vöröshagymát finomra, a megtisztított gombát szeletekre vágom. Az olajon, kissé megsózva, fedő alatt üvegesre párolom a vöröshagymát, ráteszem a gombát, sózom, borsozom, erős tűzön addig párolom, amíg levet nem ereszt. Ekkor beleteszem a hússzeleteket, melyeket előzőleg kissé kiklopfolva, megsózva, majd lisztbe mártva, egy kevés olajon szép pirosra kapattam. Öntök rá kevés vizet, hogy ellepje, és ekkor már lassú tűzön főzöm a hús puhulásáig. Ekkor a lisztből és tejfölből habarást készítek és kissé besűrítem vele a gombás húst.
Rizskörettel tálalom.
Címkék: receptek
gombás ételek,
tejfeles-gombás sertésszelet rizzsel
2011. június 25., szombat
Nah, ez a hétvége nem az a hétvége lesz...
Nagyfiam dolgozik, nem tervezték, hogy most eljönnének... Jó, a jövő héten is megvendégelhetem őket országos László és Péter napok alkalmából:))
Mára bográcsozást terveztünk, de annyira élénken fúj a szél, hogy valószínűleg marad a konyha. Mindenképpen fával bográcsozunk, de ilyen szélben az összes hamut belehordja az ételbe... és az azért túlzás.
Körömpörköltet főzünk. Finom az lábasban is:)) De most "bográcsosan" fogom elkészíteni.
Ez abból áll, hogy mindent egyszerre teszek bele a bográcsba (jelen esetben a lábasba), kivéve az őrölt paprikát. Felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje, ízlés szerint fűszerezem, majd ha felforrt, teszem bele az őrölt paprikát. Utána fedő alatt, állandó forrásban tartva főzöm addig, amíg meg nem puhul a köröm.
Főzhetünk bele újburgonyát, de tarhonya, saláta, savanyúság adható mellé, kinek-kinek ízlése szerint.
Azért a legutóbbi bográcsozásról teszem ide a képet:)
Mára bográcsozást terveztünk, de annyira élénken fúj a szél, hogy valószínűleg marad a konyha. Mindenképpen fával bográcsozunk, de ilyen szélben az összes hamut belehordja az ételbe... és az azért túlzás.
Körömpörköltet főzünk. Finom az lábasban is:)) De most "bográcsosan" fogom elkészíteni.
Ez abból áll, hogy mindent egyszerre teszek bele a bográcsba (jelen esetben a lábasba), kivéve az őrölt paprikát. Felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje, ízlés szerint fűszerezem, majd ha felforrt, teszem bele az őrölt paprikát. Utána fedő alatt, állandó forrásban tartva főzöm addig, amíg meg nem puhul a köröm.
Főzhetünk bele újburgonyát, de tarhonya, saláta, savanyúság adható mellé, kinek-kinek ízlése szerint.
Azért a legutóbbi bográcsozásról teszem ide a képet:)
2011. június 23., csütörtök
Kidney-babos-párizsis saláta
A mai ebéd ötletét Maria saját elgondolású görög salátája adta. Ebben a melegben még ott tartottunk, hogy mi is legyen az ebéd?
Aztán Maria salátáján fellelkesülve és az itthoni alapanyagokat figyelembe véve készült el az én Kidney-babos párizsis salátám:) Nagyon finom lett és nagyon jólesett:) Köszönöm is Marianak az ötletet:))
Hozzávalók:
1 doboz piros kidney babkonzerv
kb. 20 dkg párizsi
2 db paradicsom
1 db piros tv. paprika
1 db fehér tv. paprika
1 szál póréhagyma
fél fej vöröshagyma
kb. negyed fej cékla
só
bors
balzsamecet
pici cukor
petrezselyemzöld
kakukkfű
Elkészítése:
A zöldségeket szép vékonyra szeleteltem. Úgyszintén a párizsit, és a szeleteket 4-be vágtam. Sóztam, borsoztam, pici cukrot szórtam rá, meg két evőkanálnyi balzsamecetet. Összekevertem a lecsepegtetett babbal is, és jó másfél órát hagytam a hűtőben érni.
Enyhén pirított kenyérrel fogyasztottuk.
Megjegyzés:
Ha még egyszer elkészítem, a balzsamecet helyett - itthon vörös borból készült balzsamecet volt - inkább a világos színű angol malátaecetet használom, amely nem színezi ennyire el a zöldségeket.
Aztán Maria salátáján fellelkesülve és az itthoni alapanyagokat figyelembe véve készült el az én Kidney-babos párizsis salátám:) Nagyon finom lett és nagyon jólesett:) Köszönöm is Marianak az ötletet:))
Hozzávalók:
1 doboz piros kidney babkonzerv
kb. 20 dkg párizsi
2 db paradicsom
1 db piros tv. paprika
1 db fehér tv. paprika
1 szál póréhagyma
fél fej vöröshagyma
kb. negyed fej cékla
só
bors
balzsamecet
pici cukor
petrezselyemzöld
kakukkfű
Elkészítése:
A zöldségeket szép vékonyra szeleteltem. Úgyszintén a párizsit, és a szeleteket 4-be vágtam. Sóztam, borsoztam, pici cukrot szórtam rá, meg két evőkanálnyi balzsamecetet. Összekevertem a lecsepegtetett babbal is, és jó másfél órát hagytam a hűtőben érni.
Enyhén pirított kenyérrel fogyasztottuk.
Megjegyzés:
Ha még egyszer elkészítem, a balzsamecet helyett - itthon vörös borból készült balzsamecet volt - inkább a világos színű angol malátaecetet használom, amely nem színezi ennyire el a zöldségeket.
Fűszeres ecet
A napokban fűszeres ecetet készítettem...
Szándékom szerint - és többek között - majd valamikor ajándékba... Szerintem jobban használható, mint a fűszer olaj... Ámbár salátára, sültre az is kitűnő.
Hozzávalók:
ecet
egész bors,
szegfűbors
rozmaring ágacska
erős paprika
babérlevél
üvegcsék
Elkészítése:
A fűszereket szépen beleraktam egy üvegbe, majd ráöntöttem az ecetet. Én rendes salátaesetet használtam. Ez is jó kell, hogy legyen, csak hagyjuk jó sokáig érni. Lezártam és a kamrába tettem, ott kellően hűvös van.
Szándékom szerint - és többek között - majd valamikor ajándékba... Szerintem jobban használható, mint a fűszer olaj... Ámbár salátára, sültre az is kitűnő.
Hozzávalók:
ecet
egész bors,
szegfűbors
rozmaring ágacska
erős paprika
babérlevél
üvegcsék
Elkészítése:
A fűszereket szépen beleraktam egy üvegbe, majd ráöntöttem az ecetet. Én rendes salátaesetet használtam. Ez is jó kell, hogy legyen, csak hagyjuk jó sokáig érni. Lezártam és a kamrába tettem, ott kellően hűvös van.
Nagyon nehezen viselem ezt a meleget.
Ha csak tehetem, a lakás hűvösébe húzódva csinálok ezt-azt (sok mindent nem). Már csináltam két üveg kovászos uborkát, mert - remélhetőleg - az összes fiaim, unokáim, menyeim jönnek a hétvégén. Szeretnék nekik adni elvitelre, meg hogy elég legyen.
Tegnap egyszerűen nem tudtam betenni képet:((
Címkék: receptek
finomfőzelék,
főzelékek,
kirántott párizsi
2011. június 21., kedd
Frankfurti leves, palacsinta
Ma ebédre frankfurti levest főztem és palacsintát sütöttem, amit túró-, illetve lekvár töltelékkel töltöttem meg.
Frankfurti leves hozzávalói:
(4 személyre)
40 dkg kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 nagyobb burgonya
1 dl olaj
kevés liszt
20 dkg virsli
1 csokor petrezselyem
1,5 dl tejföl
majoranna
pici őrölt paprika
só
bors
Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát az olaj felében lepirítjuk. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát és a burgonyát, amelyet meghámoztunk és kis kockákra vágtunk. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük majorannával, fél mokkáskanál őrölt paprikával és finomra vágott petrezselyemmel (egy-két levelet tegyünk félre a tálaláshoz). Felengedjük vízzel. Mikor a burgonya már félig megfőtt, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott kelkáposztát is. Ha már az is majdnem kész, az olaj másik feléből kevés liszttel rántást készítünk, tejföllel simára keverjük, s ezzel sűrítjük be a forrásban lévő levest. Még egyszer összeforraljuk. A végén tesszük bele az előzőleg pár csepp olajon megpirított virslikarikákat. Petrezselyemmel díszítjük.
1 adag szénhidráttartalma: 11 gramm
Frankfurti leves hozzávalói:
(4 személyre)
40 dkg kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 nagyobb burgonya
1 dl olaj
kevés liszt
20 dkg virsli
1 csokor petrezselyem
1,5 dl tejföl
majoranna
pici őrölt paprika
só
bors
Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát az olaj felében lepirítjuk. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát és a burgonyát, amelyet meghámoztunk és kis kockákra vágtunk. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük majorannával, fél mokkáskanál őrölt paprikával és finomra vágott petrezselyemmel (egy-két levelet tegyünk félre a tálaláshoz). Felengedjük vízzel. Mikor a burgonya már félig megfőtt, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott kelkáposztát is. Ha már az is majdnem kész, az olaj másik feléből kevés liszttel rántást készítünk, tejföllel simára keverjük, s ezzel sűrítjük be a forrásban lévő levest. Még egyszer összeforraljuk. A végén tesszük bele az előzőleg pár csepp olajon megpirított virslikarikákat. Petrezselyemmel díszítjük.
1 adag szénhidráttartalma: 11 gramm
1 darab palacsinta szénhidráttartalma (töltelék nélkül): 21,09 gramm.
Címkék: receptek
édes sütemények,
frankfurti leves,
levesek,
palacsinta,
szénhidrát tartalom
2011. június 20., hétfő
Tarhonyás hús fejes salátával
Hozzávalók:
(4 személyre)
70 dkg sertés lapocka
1 fej vöröshagyma
1 paprika
1 paradicsom
1 teáskanál őrölt paprika
só
bors
4 dl tarhonya
Elkészítése:
A hozzávalókból (a tarhonya kivételével) rendes sertéspörköltet készítek. Amikor a hús már félig megpuhult, hozzáöntöm a tarhonyát, elkeverem és legalább 4 dl vizet öntök hozzá. Ha kell, még utánasózok. Ezután beteszem a sütőbe, és takarék lángon addig hagyom ott, amíg a hús is és a tarhonya is megpuhult. Sütőben készítve nem sül oda a tarhonya, nem kell kevergetni.
Nyáron fejes salátát, vagy kovászos uborkát kínálok mellé.
Cseresznye befőtt - nyersen
Még pénteken fiam Péter és kis menyem Zsófika megkerestek, hogy kaptak egy csomó cseresznyét, segítenék-e elrakni. Zsófikának nincs tapasztalata e téren, ezért szívesen vette, hogy segítek. Több eltevési módon végigolvastam, aztán a legegyszerűbb mellett döntöttem, amit Zsófika majd maga is meg tud csinálni a későbbiekben. Nem tart sokáig és ha minden jól sikerül, akkor finom befőtt lesz a végeredmény:)
Egyetlen aggodalmam volt, hogy a cseresznyét pénteken kapták és csak vasárnap került sor az eltevésére.
Hozzávalók:
cseresznye
cukor
nátrium benzoát
üvegek
Elkészítése:
A cseresznyét többször átmosás után Zsófika kimagozta. (Ha frissen lett volna eltéve, nem lett volna szükség a magozásra.) Az üvegeket alaposan kimostam, csavaros tetejükkel együtt. Leborítva kicsepegtettem őket. Ezután az üvegekbe tettünk egy sor cseresznyét, erre egy kanál cukrot, majd megint egy sor cseresznyét, megint cukrot, amíg meg nem telt. Tetejére két kanál cukrot és késhegynyi nátrizum benzoátot tettünk, majd rácsavartuk szorosan a tetőt. Ennyi volt az egész:)
(Zsófika nagyon elégedett volt, én úgyszintén:)) Remélem, egy sem fog megromlani, gondosan megnézte a magozásnál, hogy olyan, ami belül meg van barnulva, ne kerüljön bele. Elmagyaráztam, mennyire fontos az üvegek gondos előkészítése, az edények tisztasága, amit közben használunk, ilyesmi. Mert, hogy könnyen kárba vész a gyümölcs és a munka is. Örömömre szívesen vette a tanácsaimat. )
(Mivel nem készült kép a mi cseresznyénkről, illusztráció gyanánt a Mindmegettéről vettem kölcsön egy képet.)
Egyetlen aggodalmam volt, hogy a cseresznyét pénteken kapták és csak vasárnap került sor az eltevésére.
Hozzávalók:
cseresznye
cukor
nátrium benzoát
üvegek
Elkészítése:
A cseresznyét többször átmosás után Zsófika kimagozta. (Ha frissen lett volna eltéve, nem lett volna szükség a magozásra.) Az üvegeket alaposan kimostam, csavaros tetejükkel együtt. Leborítva kicsepegtettem őket. Ezután az üvegekbe tettünk egy sor cseresznyét, erre egy kanál cukrot, majd megint egy sor cseresznyét, megint cukrot, amíg meg nem telt. Tetejére két kanál cukrot és késhegynyi nátrizum benzoátot tettünk, majd rácsavartuk szorosan a tetőt. Ennyi volt az egész:)
(Zsófika nagyon elégedett volt, én úgyszintén:)) Remélem, egy sem fog megromlani, gondosan megnézte a magozásnál, hogy olyan, ami belül meg van barnulva, ne kerüljön bele. Elmagyaráztam, mennyire fontos az üvegek gondos előkészítése, az edények tisztasága, amit közben használunk, ilyesmi. Mert, hogy könnyen kárba vész a gyümölcs és a munka is. Örömömre szívesen vette a tanácsaimat. )
(Mivel nem készült kép a mi cseresznyénkről, illusztráció gyanánt a Mindmegettéről vettem kölcsön egy képet.)
Címkék: receptek
befőttek & lekvárok,
cseresznye befőtt nyersen
2011. június 17., péntek
Csirke paprikás
Talán emlékeztek rá, egyszer a Paprikás csirke receptjének leírásakor említettem, hogy nálunk az nem is volt szokásban, hanem a csirke paprikás, ami egy gulyásleves, csak csirkéből. Ez valószínűleg azért alakult így, mert - aprócska falu lévén - soha nem volt nálunk hentesüzlet. Sőt, régen hűtő sem volt, hogy esetleg a városból hozott húst hűteni lehetett volna... Ezért aztán kézenfekvő dolog volt, hogy pulyka, kacsa, csirke volt az amiből egész évben a legtöbbet fogyasztottuk. Mert sertést tartottunk ugyan, le is vágtuk, de az - a sonkát és a kolbászt, szalámit kivéve - idény jellegű volt. Télen fogyasztottuk. Én a mai napig jobban szeretem a csirke paprikást, mint a sertéshúsból készült gulyást. A marhahúsról nem is beszélve. A munkahelyemen - ami egy húsipari nagyvállalat volt - legkézenfekvőbb dolog volt a sok marhahúsból készült étel. Talán ezért nem hiányolom az asztalról, talán azért, mert sokkal tovább készül el, mint a sertés. A baromfiról nem is beszélve!:)
Hozzávalók:
1 kg csirkehús aprólékkal (de lehet szárnyból, combból, far-hátból készíteni)
1 nagy fej vöröshagyma
1-2 babérlevél
1 nagyobb sárgarépa (el is maradhat)
1 nagyobb petrezselyem (el is maradhat)
2-3 ek. étolaj
bors
só
1 db paradicsom (ennek híján 1 ek. paradicsompüré)
1 db zöldpaprika (el is maradhat)
2-3 ek. őrölt paprika
4 közepes méretű krumpli
1 csokor petrezselyemzöld
Levesbetét: én magam gyúrom a kockatésztát. (Ha bolti tésztát kellene tenni bele, talán kagylótésztát, vagy nagykocka tésztát tennék bele, de nem a hullámos szélűt.)
Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát a felforrósított étolajon megsózva, fedő alatt puhára párolom. Ez idő alatt összedarabolom a csirkehúst, megtisztítom és hosszúkásra darabolom a krumplit. Amikor a hagyma már áttetsző, megszórom az őrölt paprikával, frissen őrölt borssal, beledobom a babérlevelet, és ráteszem a csirkehúst, a krumplit. Nagy lángon kissé megpirítom, majd 2 l. vízzel felöntöm. Ha kell, még sózom, beledobom a petrezselyemzöldet és a hús puhulásáig főzöm.
Tálalásnál a tésztával együtt tálalom.
2011. június 15., szerda
Szakácskönyveim
Jó alkalom, hogy összeszámoljam, mennyi szakácskönyvem gyűlt össze az évek folyamán. (Sajnos, újabbakat már nem veszek, az áruk miatt... Viszont kárpótol a net:)
1. Fülöp Margit: Mindenki szakácskönyve (l955)
2. Horváth Ilona: Szakácskönyv (1974)
3. F. Nagy Angéla: Fiatalok főzőiskolája (1985)
4. Péter Jánosné: Süteményeskönyv (1987)
5. Domokos Lászlóné: Mindentudó szakácskönyv (1974)
6. F. Nagy Angéla: Édes és sós sütemények (1997)
7. Pelle Józsefné: Minerva nagy szakácskönyv (1980)
8. Monspart - Salamon: Főzzünk másképp is (1984)
9. Receptfüzet - Húsipari kiadó (1983)
10. dr. Falk - Tardos: Kedves tipegő (1985)
11. F. Nagy Angéla: Süteményt télen-nyáron
12. Arany szakácssapka
13. Verő Juli-Jámbor Zsóka: Olcsón, egészségesen (1997)
14.Pákozdi Judit: Burgonyából télen-nyáron (1984)
15. Háziasszonyok kézikönyve (1987)
16. A 100 legjobb kínai étel (2002)
17. Sós főtt tészták (1987)
18. Mária Hajková: Grill, kukta és alufólia a konyhában (1987)
19. Pelle Józsefné: Befőzés, házi tartósítás (1981)
20. F. Nagy Angéla: Befőzés télen-nyáron
21. Pelle Józsefné: Nyári ízek télire (1986)
22. Unger Károly: Baromfiból télen-nyáron
23. F. Nagy Angéla: Fiatalok főzőiskolája (1985)
24. Bokor Judit: Finn konyha (1987)
25. Szakál László: Disznótoros receptek (1988)
26. Francia konyha (1984)
27. Spanyol konyha
28. Zsidó konyha
29. Maria Hajková: Mit főzzünk burgonyából (1989)
30. Kun Szabó Julianna: Vendégvárás (1995)
31. Reader's Digest: Ízek a világból (1991)
32. Főzőcske takarékosan (1980)
33. Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? (1999)
34. Váncza süteményes füzet (nagyon régi)
35. Különlegesen eltett gyümölcsök (1970)
36. Tolna Kálmán: Egytálételek (1986)
37. Verő Juli: Hónapok, napok, ételek (1984)
38. Burits - Erdélyiné: Miből? Mit? Hogyan? (1982)
39. Receptlexikon (2002)
40. F. Nagy Angéla: Különleges konyha (1987)
41. Édességek, sütemények a világ minden tájáról (2002)
42. Lejtényi - Waldhauser: Rongyosrétes (1990)
43. Zenei ki mit főz? (1983)
44. F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve (1981)
45. Finomságok gombával
46. Túrós Emil: Húsételek és egyéb finomságok
47. Huba - Stadler: Tanácsok és receptek mikrohullámú sütőhöz (1989)
48. Sarah Brown: Mikrohullámú szakácsművészet (1989)
49. Romváry Vilmos: Fűszerek könyve (1981)
50. Ételkészítési ismeretek (tankönyv) (1988)
51. B. Laci bácsi: Modern konyhaművészeti kalauz I-IV. (2002)
52. A Planétás receptjei (1984)
53. Fagylaltkelyhek
54. Johannes Mario Simmel: Néhanapján kaviár (1984)
55. F. Nagy Angéla: Gyümölcsből télen-nyáron
56. F. Nagy Angéla: Takarékosan télen-nyáron
57. Főzőkanállal hazán kívül (1985)
58. K Daday - Pataki: Kezdő háziasszonyok könyve (1990)
59. Nagyanyáink receptjei (1983.)
60. Szakácskönyv fiataloknak
61. Párkány Mihály: Családi hidegkonyha (1984)
1. Fülöp Margit: Mindenki szakácskönyve (l955)
2. Horváth Ilona: Szakácskönyv (1974)
3. F. Nagy Angéla: Fiatalok főzőiskolája (1985)
4. Péter Jánosné: Süteményeskönyv (1987)
5. Domokos Lászlóné: Mindentudó szakácskönyv (1974)
6. F. Nagy Angéla: Édes és sós sütemények (1997)
7. Pelle Józsefné: Minerva nagy szakácskönyv (1980)
8. Monspart - Salamon: Főzzünk másképp is (1984)
9. Receptfüzet - Húsipari kiadó (1983)
10. dr. Falk - Tardos: Kedves tipegő (1985)
11. F. Nagy Angéla: Süteményt télen-nyáron
12. Arany szakácssapka
13. Verő Juli-Jámbor Zsóka: Olcsón, egészségesen (1997)
14.Pákozdi Judit: Burgonyából télen-nyáron (1984)
15. Háziasszonyok kézikönyve (1987)
16. A 100 legjobb kínai étel (2002)
17. Sós főtt tészták (1987)
18. Mária Hajková: Grill, kukta és alufólia a konyhában (1987)
19. Pelle Józsefné: Befőzés, házi tartósítás (1981)
20. F. Nagy Angéla: Befőzés télen-nyáron
21. Pelle Józsefné: Nyári ízek télire (1986)
22. Unger Károly: Baromfiból télen-nyáron
23. F. Nagy Angéla: Fiatalok főzőiskolája (1985)
24. Bokor Judit: Finn konyha (1987)
25. Szakál László: Disznótoros receptek (1988)
26. Francia konyha (1984)
27. Spanyol konyha
28. Zsidó konyha
29. Maria Hajková: Mit főzzünk burgonyából (1989)
30. Kun Szabó Julianna: Vendégvárás (1995)
31. Reader's Digest: Ízek a világból (1991)
32. Főzőcske takarékosan (1980)
33. Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? (1999)
34. Váncza süteményes füzet (nagyon régi)
35. Különlegesen eltett gyümölcsök (1970)
36. Tolna Kálmán: Egytálételek (1986)
37. Verő Juli: Hónapok, napok, ételek (1984)
38. Burits - Erdélyiné: Miből? Mit? Hogyan? (1982)
39. Receptlexikon (2002)
40. F. Nagy Angéla: Különleges konyha (1987)
41. Édességek, sütemények a világ minden tájáról (2002)
42. Lejtényi - Waldhauser: Rongyosrétes (1990)
43. Zenei ki mit főz? (1983)
44. F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve (1981)
45. Finomságok gombával
46. Túrós Emil: Húsételek és egyéb finomságok
47. Huba - Stadler: Tanácsok és receptek mikrohullámú sütőhöz (1989)
48. Sarah Brown: Mikrohullámú szakácsművészet (1989)
49. Romváry Vilmos: Fűszerek könyve (1981)
50. Ételkészítési ismeretek (tankönyv) (1988)
51. B. Laci bácsi: Modern konyhaművészeti kalauz I-IV. (2002)
52. A Planétás receptjei (1984)
53. Fagylaltkelyhek
54. Johannes Mario Simmel: Néhanapján kaviár (1984)
55. F. Nagy Angéla: Gyümölcsből télen-nyáron
56. F. Nagy Angéla: Takarékosan télen-nyáron
57. Főzőkanállal hazán kívül (1985)
58. K Daday - Pataki: Kezdő háziasszonyok könyve (1990)
59. Nagyanyáink receptjei (1983.)
60. Szakácskönyv fiataloknak
61. Párkány Mihály: Családi hidegkonyha (1984)
2011. június 14., kedd
Mákos guba kelt tésztából, vaníliaöntettel
Kicsit időigényesebb, de finomabb és ünnepélyesebb (pl. karácsony este is megállja a helyét) a kelt tésztából készített mákos guba.
Hozzávalók:
A tésztához:
A mákos töltelékhez:
20 dkg darált mák,
1db citrom,
5 - 10 dkg mazsola,
15 dkg kristálycukor
1dl tej
5 dkg tört dió
A vaníliás öntethez:
8 dl tej,
2 cs vaníliás cukor,
3 tojássárgája,
3 púpozott evőkanálnyi rétesliszt,
6 - 8 dkg kristálycukor
3 - 4 dkg teavaj
Elkészítése:
A tésztát cukros pite receptje szerint készítem el.
Továbbiakban e szerint járunk el:
Darálja le a mákot, semmiképpen ne használjon mákpótlót. Tegye fel forrni az 1 deci tejet, reszelje bele az alaposan megmosott citrom vékony héját, ügyelve hogy épp csak a sárga része kerüljön a tejbe.Közben a mákhoz adja hozzá a kristálycukrot, a mazsolát, és keverje kicsit el az egészet.
Amikor a tej elkezd forrni öntse bele az ízesített mákot és állandóan kevergetve 2 - 3 percig főzze.Ezután kóstolja meg a mákos guba töltelékét és ízlése szerint édesítse. Ügyeljen, hogy túl édesre ne készítse, így teljesen elveszi a mák valódi ízét.
Vajazza ki sütőedényét, lisztezze be a nyújtódeszkát és nézze meg, hogy a mákos guba tésztája megkelt e kellőképpen.
A megkelt tésztát borítsa a nyújtódeszkára és óvatosan, ne erőből nyújtsa el egyenlően úgy, hogy kb 1 cm vastag legyen mindenütt.
Pogácsaszaggatóval szaggassa ki a mákos guba tésztáját szép egyforma félkör alakú formákra. Szorosan egymás mellé helyezze a sütőedény aljára a tésztadarabkákat. A végére ha éppen úgy jön ki a felmaradó darabkákból tegyen.
Az elkészült alsó sorra kanalazza rá a felfőzött, ízesített mákot és egyenletesen ossza el a tészták felületén lehetőleg úgy, hogy lefelé ne nyomja, lapítsa a tésztakorongokat.
Majd ismét szaggasson a mákos guba tésztájából és azokat is ugyanúgy rakja a mák tetejére mint ahogy alulra rakta. Az alsó sor tapasztalatából igyekezzen úgy elhelyezni őket, hogy egész korongok jussanak a tetejére. Így még szebb, kívánatosabb igazi ünnepi csoda lesz mákos gubája.
Üssön le egy friss tojást és alaposan kenje be a mákos guba tésztakarikáit elhabart tojással. Durvára darált, vagy apróra tört friss dióval szórja meg a tetejét. Letakarva kelessze a mákos gubát további 10 percig, ezalatt sütője eléri a beállított hőfokot.
30 - 35 perc alatt süsse szép aranybarnára a karécsonyi mákos gubát. Úgy időzítse, hogy az asztalra (főleg a karácsonyi asztalra) frissen, melegen kerüljön.
Közvetlen a mákos guba kisülése után, vagy akár a sütés ideje alatt készítse el, tegye fel a karácsonyi mákos gubára a koronát egy vaníliás öntettel.
Vanília öntet:
6 deci tejet tegyen fel forrni, a maradék kettőbe tegye a három friss tojás sárgáját és habarja jól el.
A langyuló tejhez öntsön 2 csomag vaníliás cukrot, vagy kaparja ki 1 db vaníliarúd magjait.
Az elhabart tojássárgájákhoz adjon 3 púpozott evőkanálnyi sima lisztet, keverje ki teljesen csomómentesre. Öntse a közben forrásponthoz közelítő tejhez állandó kevergetés mellet főzze sűrű öntetté. Amikor kezd sűrűsödni tegye bele a 4 dkg teavajat. Így lágyabb, selymesebb lesz a mákos guba vaníliás öntete.
Mennyei, (ünnephez méltó) ez a kelt mákos guba vaníliás öntettel.
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
2 tojás sárgája
1 cs. szárított élesztő
5 dkg olvasztott vaj
4-5 dl langyos tej
4 dkg kristálycukor
só
20 dkg darált mák,
1db citrom,
5 - 10 dkg mazsola,
15 dkg kristálycukor
1dl tej
5 dkg tört dió
A vaníliás öntethez:
8 dl tej,
2 cs vaníliás cukor,
3 tojássárgája,
3 púpozott evőkanálnyi rétesliszt,
6 - 8 dkg kristálycukor
3 - 4 dkg teavaj
Elkészítése:
Továbbiakban e szerint járunk el:
Darálja le a mákot, semmiképpen ne használjon mákpótlót. Tegye fel forrni az 1 deci tejet, reszelje bele az alaposan megmosott citrom vékony héját, ügyelve hogy épp csak a sárga része kerüljön a tejbe.Közben a mákhoz adja hozzá a kristálycukrot, a mazsolát, és keverje kicsit el az egészet.
Amikor a tej elkezd forrni öntse bele az ízesített mákot és állandóan kevergetve 2 - 3 percig főzze.Ezután kóstolja meg a mákos guba töltelékét és ízlése szerint édesítse. Ügyeljen, hogy túl édesre ne készítse, így teljesen elveszi a mák valódi ízét.
Az elkészült alsó sorra kanalazza rá a felfőzött, ízesített mákot és egyenletesen ossza el a tészták felületén lehetőleg úgy, hogy lefelé ne nyomja, lapítsa a tésztakorongokat.
Majd ismét szaggasson a mákos guba tésztájából és azokat is ugyanúgy rakja a mák tetejére mint ahogy alulra rakta. Az alsó sor tapasztalatából igyekezzen úgy elhelyezni őket, hogy egész korongok jussanak a tetejére. Így még szebb, kívánatosabb igazi ünnepi csoda lesz mákos gubája.
Üssön le egy friss tojást és alaposan kenje be a mákos guba tésztakarikáit elhabart tojással. Durvára darált, vagy apróra tört friss dióval szórja meg a tetejét. Letakarva kelessze a mákos gubát további 10 percig, ezalatt sütője eléri a beállított hőfokot.
Vanília öntet:
6 deci tejet tegyen fel forrni, a maradék kettőbe tegye a három friss tojás sárgáját és habarja jól el.
A langyuló tejhez öntsön 2 csomag vaníliás cukrot, vagy kaparja ki 1 db vaníliarúd magjait.
Az elhabart tojássárgájákhoz adjon 3 púpozott evőkanálnyi sima lisztet, keverje ki teljesen csomómentesre. Öntse a közben forrásponthoz közelítő tejhez állandó kevergetés mellet főzze sűrű öntetté. Amikor kezd sűrűsödni tegye bele a 4 dkg teavajat. Így lágyabb, selymesebb lesz a mákos guba vaníliás öntete.
Mákos guba
A mákos guba egyszerűbb változatát írom le:
Hozzávalók:
(4 személyre)
8 db legalább másnapos vajas kifli
25 dkg őrölt mák
porcukor vagy édesítőszer
méz
1 l. tej
2 cs. vaníliás cukor
2-3 evőkanál cukor vagy édesítőszer
Elkészítése.
A szikkadt kifliket nem túl vékony karikára vágom, majd előmelegített sütőben szép pirosra szárítom.
A mákot ízlés szerint bekeverem a porcukorral. A tejbe beleteszem a vaníliás cukrot, a 2-3 evőkanál cukrot és meglangyosítom. Egy tepsit kizsírozok, majd lerakok egy sor kiflit, melyet előzőleg a langyos tejben megfogattam. Erre szórok bőven mákot, majd megint egy sor kifli, megint egy sor mák következik, míg a kifli el nem fogy. A tetejére mákot szórok, melyre jócskán mézet csorgatok, majd előmelegített sütőben finom ropogósra átsütöm.
Hozzávalók:
(4 személyre)
8 db legalább másnapos vajas kifli
25 dkg őrölt mák
porcukor vagy édesítőszer
méz
1 l. tej
2 cs. vaníliás cukor
2-3 evőkanál cukor vagy édesítőszer
Elkészítése.
A szikkadt kifliket nem túl vékony karikára vágom, majd előmelegített sütőben szép pirosra szárítom.
A mákot ízlés szerint bekeverem a porcukorral. A tejbe beleteszem a vaníliás cukrot, a 2-3 evőkanál cukrot és meglangyosítom. Egy tepsit kizsírozok, majd lerakok egy sor kiflit, melyet előzőleg a langyos tejben megfogattam. Erre szórok bőven mákot, majd megint egy sor kifli, megint egy sor mák következik, míg a kifli el nem fogy. A tetejére mákot szórok, melyre jócskán mézet csorgatok, majd előmelegített sütőben finom ropogósra átsütöm.
Burgonyaleves
Már pár napja készítettem, de akkor csak említést tettem róla, receptet nem írtam. Most pótolom:)
Hozzávalók:
(4 személyre)
4-5 szem burgonya
1 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
1 petrezselyem
paradicsom
zöldpaprika
kevés étolaj
babérlevél
petrezselyemzöld
lestyán
őrölt paprika
só
Elkészítése:
A burgonyát és a zöldségeket megtisztítom, majd a burgonyát kb. 0,5 cm vagtag kockákra, a zöldségeket ugyanilyen vastag karikára vágom. A hagymát megtisztítom, apró kockákra vágom. Felforrósítom az olajat, beledobom a hagymát, kissé megsózva, fedő alatt üvegesre párolom. Félrehúzom, teszek rá 2-3 kávéskanál őrölt paprikát, beleteszem az összes zöldséget, a babérlevelet, a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd felöntöm 2,5 liter vízzel. Sózom, majd addig főzöm, amíg a benne lévő zöldségek megpuhulnak. Ekkor a petrezselymet és egy kevéske lestyánt összeaprítok és a levesbe szórom. A gázt pedig le is zárom alatta.
Házi készítésű kockatésztával, tejföllel és ecettel tálalom.
Hozzávalók:
(4 személyre)
4-5 szem burgonya
1 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
1 petrezselyem
paradicsom
zöldpaprika
kevés étolaj
babérlevél
petrezselyemzöld
lestyán
őrölt paprika
só
Elkészítése:
A burgonyát és a zöldségeket megtisztítom, majd a burgonyát kb. 0,5 cm vagtag kockákra, a zöldségeket ugyanilyen vastag karikára vágom. A hagymát megtisztítom, apró kockákra vágom. Felforrósítom az olajat, beledobom a hagymát, kissé megsózva, fedő alatt üvegesre párolom. Félrehúzom, teszek rá 2-3 kávéskanál őrölt paprikát, beleteszem az összes zöldséget, a babérlevelet, a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd felöntöm 2,5 liter vízzel. Sózom, majd addig főzöm, amíg a benne lévő zöldségek megpuhulnak. Ekkor a petrezselymet és egy kevéske lestyánt összeaprítok és a levesbe szórom. A gázt pedig le is zárom alatta.
Házi készítésű kockatésztával, tejföllel és ecettel tálalom.
2011. június 12., vasárnap
Praktikák
Az Optimisták Klubjában olvasott háztartási praktikát ki is egészítettem az én verziómmal.
Nyáron nagy előszeretettel teregetem a mosott ruhát az udvarra. Gyorsan megszárad, kellemes "napsütötte" illata lesz. DE! Minden felsőruhát kifordítva terítek fel a kötélre. Így véletlenül sem fordul elő, hogy a nap kiszívja a színét... Régen, amikor erre még nem jöttem rá, bizony, tönkretettem a fiaim egyik-másik kedvelt pólóját...:)
Nyáron nagy előszeretettel teregetem a mosott ruhát az udvarra. Gyorsan megszárad, kellemes "napsütötte" illata lesz. DE! Minden felsőruhát kifordítva terítek fel a kötélre. Így véletlenül sem fordul elő, hogy a nap kiszívja a színét... Régen, amikor erre még nem jöttem rá, bizony, tönkretettem a fiaim egyik-másik kedvelt pólóját...:)
2011. június 11., szombat
J Á T É K !
Lívia meghívott erre a játékra. Ez egy gasztrokvíz, amiből megtudhatjuk, hogy mennyire hasonló a bloggerek főzési technikája.
Köszönöm a meghívást, részt veszek a játékban!:)
Itt vannak a kérdések (5 db), ami rám igaz azt külön fogom írni. A lehetőségeket ki is lehet egészíteni, vagy teljesen saját véleményt írni, ez általában a 3. válaszlehetőségnél lehetséges.
A. Hogyan választod ki mi kerüljön az asztalra?
1. Recept alapján, azt követően vásárolom meg a hozzávalókat.
2. Az otthoni alapanyagokat felhasználva, kiegészítve.
3. Másként/változó (mondd el, hogyan?)
Válasz:
Általában az otthoni alapanyagokat számbavéve döntöm el, mit főzzek. Ha valami teljesen újat szeretnék kipróbálni, akkor annak megfelelően vásárolok.
B. Hogyan főzöl és blogolsz?
1. Főzés közben fotózok, jegyzetelek.
2. Főzés után fényképezkedek és leírom a receptet.
3. Másként/változó (mondd el, hogyan?)
Válasz:
Főzés közben nem, főzés után fényképezek. A receptet pedig akkor írom le, amikor felteszem a gépre.
C. Milyen alapanyagokat használsz?
1. Kizárólag a legjobb minőséget - függetlenül az árától.
2. A legolcsóbbat - függetlenül a minőségtől.
3. Középminőséget - figyelek az árakra és a minőségre egyaránt.
Válasz:
Sajnos, a legjobb minőséget éppen az ára miatt nem tudom megvásárolni. Viszont a legolcsóbbat sem szívesen vásárolnám meg, éppen a kétes minősége miatt. Az árakat és a minőséget egyaránt figyelem.
D. Mennyire tartod be a receptben előírtakat?
1. Teljes mértékben.
2. Egyáltalán nem figyelem.
3. Esetenként hozzáadok, kihagyok belőle.
Válasz:
Teljes mértékben csak a süteményeknél veszem figyelembe. Ott szigorúan kimérem. Ételeknél, ha valami nem tetszik benne - pl. fűszer, aminek nem szeretem az aromáját - azt vagy kihagyom, ha olyan, vagy helyettesítem mással.
E. Mennyire hasznosítod a fölöslegesnek tűnő adalékokat?
(süteménylapok szélei, tojás egyik része - sárgája , fehérje stb...)
1. Kidobom/elöntöm
2. Azonnal felhasználom.
3. Később felhasználom.
Válasz:
Ha csak egy mód van rá, kidobni semmit nem dobok ki. Süteménylapok széleiért nem kell aggódnom, fiaim, unokáim bármikor vevők rá:) Ha marad tojásfehérje, v. sárgája, azt egy kis pohárban elteszem a hűtőbe, aztán másnap, vagy harmadnap felhasználom. Még az étolajat, amiben a húst rántom ki, azt sem öntöm ki. Amikor már lecserélem, akkor azt a kutya ételéhez elteszem. Ő nem sértődik meg, lévén, hogy nem eszi meg a tápot, főzni szoktam neki...
2011. június 10., péntek
Ismét itt vannak az unokák:))
Tegnap estétől hétfőn délutánig lesznek itt kicsi Fiaim:)
Nagyon örülök nekik:)
Ebédre ma burgonyalevest,
és mákos gubát készítettem.
Nagyon örülök nekik:)
Ebédre ma burgonyalevest,
és mákos gubát készítettem.
Címkék: receptek
burgonyaleves,
édes sütemények,
levesek,
mákos guba
Díjakat kaptam...:)
a másik egy Díjcsokor.
Mindkettőnek nagyon örülök, és igyekszem mihamarabb továbbadni őket.
A "Tetszik A Recepted Díj" annak a Bloggernek adható tovább, akinek valamelyik receptje tetszik, és annak is adható, akitől kaptuk.
(A díjról bővebben olvashattok Mritánál.)
2011. június 8., szerda
Ééééééés..... igen!!!!:)) Sikerült!:))
Mindannyiótoknak köszönöm a drukkot, sikerült Péteremnek az államvizsga...
4-esre!!:))
Nagyon örülök és nagyon boldog vagyok!:) A szakdolgozata is 4-e lett...
Kismenyemnek, Zsófikának is van benne érdeme. Ő biztosította a nyugodt hátteret.
És ez így is van rendjén:)
2011. június 6., hétfő
Jó pap is.... (főzőiskola)
2011. június 5., vasárnap
Elballagtak az ikrek...
Pénteken ballagtak kis unokáim Lackó és Bence az óvodából. Ősszel iskolába mennek.
Ezt a verset szavalták ők ketten:
Milyen jó volt
Milyen jó volt alád állni, te vén nagy diófa!
Ilyen nagy fám nem lesz nekem, nem lesz többé soha.
Milyen jó volt szaladgálni ebben a nagy kertben,
soha az életben már nem lesz ilyen kertem!
Milyen jó volt a homokban alagutat ásni,
s a csúszdán, ahogy nem szabad: visszafelé mászni!
Milyen jó volt nagy melegben a medencében ázni,
óvónénit lefröcskölni, pacsálni, ugrálni!
Milyen jó volt még az is, ha büntiben álltam,
s nem húzta a mázsás táska szegény kicsi hátam!
Milyen jó is volt nekem itt az óvódában,
mindig erre gondolok majd az iskolában!
Milyen jó volt alád állni, te vén nagy diófa!
Ilyen nagy fám nem lesz nekem, nem lesz többé soha.
Milyen jó volt szaladgálni ebben a nagy kertben,
soha az életben már nem lesz ilyen kertem!
Milyen jó volt a homokban alagutat ásni,
s a csúszdán, ahogy nem szabad: visszafelé mászni!
Milyen jó volt nagy melegben a medencében ázni,
óvónénit lefröcskölni, pacsálni, ugrálni!
Milyen jó volt még az is, ha büntiben álltam,
s nem húzta a mázsás táska szegény kicsi hátam!
Milyen jó is volt nekem itt az óvódában,
mindig erre gondolok majd az iskolában!
Ma volt a "ballagási ebéd" itt nálunk:) A menü tyúkhúsleves cérnametélttel, rántott szelet tepsiben sült burgonyával, tartár mártással és cukros pite.
Az apukájukkal voltak itt, mert be volt tervezve egy kis munka (a régi házrészen megigazították, illetve kicserélték a lecsúszott, vagy hibás cserepeket), így másra nem volt idő, mint a tál rántott szeletről képet készíteni:) Mindig így járok, ha itt vannak... Elkészül az ebéd, mindenki éhes, már nem lehet képeket készítgetni.
Még a tányér cukros pitéről is sikerült azért egy kép:)
Címkék: receptek
az ikrekről,
édes kelt tészták,
gondolataim,
húsételek
2011. június 3., péntek
Paradicsomos oldalas hagymás babbal
A TV-paprika "Daráló" c. műsorából
(Csak azért tettem ide, hogy meglegyen, ha el szeretném készíteni:)
(Csak azért tettem ide, hogy meglegyen, ha el szeretném készíteni:)
Hozzávalók:
(2-3 személyre)
30-40 dkg oldalas
20 dkg fejtett bab
10 dkg kolozsvári szalonna
2 fej vöröshagyma
10 dkg paradicsompüré
1 fej fokhagyma
2-3 dkg barnacukor
2 db babérlevél
1 kanál mustár
1 kanál ecet
1 db narancs
Só
Cayenne-i bors
Egész bors
Worchester szósz
Olaj
Elkészítése:
40 deka csíkozott szeletelt oldalast és 20 deka előző nap beáztatott fejtett babot felteszünk vízben főzni. A vízbe teszünk 3-4 gerezd fokhagymát, 2-3 babérlevelet, és sózzuk. Kb 40 perc alatt majdnem puhára főzzük mind a kettőt.
Ez idő alatt 4 gerezd aprított fokhagymát kevés olívaolajon megpirítunk, majd ebben egy kanál barnacukrot karamellizálunk. Hozzáteszünk 10 deka paradicsompürét, egy fél narancs reszelt héját, és kinyomott levét. Sózzuk, fűszerezzük cayenne-i borssal és adunk még hozzá kevés mustárt, illetve pár csepp worchester szószt. Alaposan beforraljuk.
Az oldalast kiszedjük a vízből, a babot pedig leszűrjük. Az oldalast tepsire helyezve megkenjük a paradicsom szósszal, és 220 fokos sütőben alaposan megpirítjuk. 10 deka kockázott kolozsvári szalonnát zsírjára sütünk, és ebben egy jó nagy fej szeletelt vöröshagymát megpirítunk. Erre rakjuk a babot, sózzuk, borsozzuk, és kevés főzővízzel fölöntve alaposan megpároljuk.
Tálaláskor a hagymás babra tesszük a paradicsomos oldalast.
Címkék: receptek
egytálételek,
paradicsomos oldalas hagymás babbal,
Tv-paprika receptek
Görög tejes pite
A TV-paprika "Daráló" c. műsorából (a kép is onnan!)
(A "majd" elkészítendő recepteket is gyűjteni kell valahol...)
Hozzávalók:
(A "majd" elkészítendő recepteket is gyűjteni kell valahol...)
Hozzávalók:
(6 személyre)
12 db réteslap
5 db egész tojás
10 dkg cukor
5 dltej
1 vanília rúd
10 dkg búzadara
4 dkg vaj + 10 dkg a kenéshez
Sziruphoz:
25 dkg cukor
1 citrom héja és leve
Elkészítése:
Egy tepsit kivajazunk és belerétegezünk 6 réteslapot úgy, hogy mindegyik lapot megkenjük olvasztott vajjal. Hagyjuk, hogy a lapok túllógjanak a tepsin. A krémet egyenletesen ráterítjük a lapokra, széleit ráhajtogatjuk, majd befedjük a maradék réteslapokkal, amiket szintén egyenként vajazunk. Tetejét is megvajazzuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Közben szirupot készítünk 2 dl vízből, 25 dkg cukorból, és egy citrom reszelt héjából és levéből.
A megsült süteményt rombusz alakúra vágjuk, és meglocsoljuk a sziruppal, hagyjuk, hogy beszívja, majd tálaljuk.
Címkék: receptek
édes sütemények,
görög tejes pite,
Tv-paprika receptek
S. O. S!!
Nem tudja valaki, hogyan lehet törölni egy bejegyzést? Tegnap szükségem lett volna erre a lehetőségre, a szöveget ki is töröltem, de az "alja" megmaradt...:(
Köszi, ha segítene valaki.
Köszi, ha segítene valaki.
2011. június 2., csütörtök
Palóc gulyás
Ma abszolút tanácstalan voltam, mit főzzek? Olyat kellett kigondolnom, amiből holnapra is maradjon, mert bemegyünk délelőtt a városba vásárolni, mire hazaérünk, nem lesz időm - se kedvem - főzni. Így döntöttem megint a palóc gulyás mellett. Maradt holnapra is, sőt a nagyfiamnak is tudok eltenni a fagyasztóba.
Nagyon finom volt...:)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)
Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.